39 keer bekeken

Ook laatste coronarestrictie sneuvelt: mondkapje mag af in vliegtuig en op luchthaven

 • woensdag 11 mei 2022 @ 14:23
  #1

  Vanaf volgende week vervalt de plicht om een mondkapjes te dragen op luchthavens en in vliegtuigen. Haagse bronnen verwachten dat RIVM en kabinet dat versoepeladvies van luchtvaartorganisatie Easa overnemen. 

  De Europese gezondheidsdienst en Europese luchtvaartautoriteit raden niet langer aan om in het vliegtuig een mondkapje te dragen. Het advies, dat sinds het uitbreken van de coronapandemie gold, vervalt komende maandag. Ook de andere coronaregels die luchtvaartmaatschappijen in de weg zitten, kunnen worden versoepeld, vinden ze. ,,Ik verwacht dat het kabinet het overneemt", meldt een Haagse bron. 

  De versoepeling is mogelijk nu het merendeel van de Europeanen is ingeënt tegen of genezen van het coronavirus, zeggen het ECDC, de Europese evenknie van het RIVM, en de luchtvaartautoriteit Easa. De aanbeveling is niet bindend, dus passagiers zullen bij de ene vliegmaatschappij mogelijk op andere regels stuiten dan bij de concurrent. In Nederland geldt officieel nog een mondkapjesplicht, maar maatschappijen handhaven die sinds een paar maanden niet meer.

  Het mondkapje blijft wel een van de beste manieren om je tegen het coronavirus te beschermen, benadrukken het ECDC en Easa evenwel. Passagiers doen er goed aan om ook aan de gezondheid en gemoedsrust van hun reisgenoten te denken en bij voortdurend niezen en hoesten bijvoorbeeld toch een masker te dragen.

  Verantwoord gedrag

  Wie naar een bestemming vliegt waar mondkapjes nog verplicht zijn in het openbaar vervoer, zou er ook een in het vliegtuig moeten blijven dragen, adviseren de Europese diensten. En ook kwetsbare passagiers doen er goed aan een masker te blijven dragen. Het is verder verstandig om waar mogelijk afstand tot anderen te blijven bewaren. ,,Dit is een grote stap naar normaal, maar passagiers moeten zich wel verantwoord gedragen en de keuzes van medepassagiers respecteren”, meldt Easa-topman Patrick Ky in een persstatement.